bengkang@bingka ubi |
1st of all u will need:
ubi kayu (buang kulit ubi) |
santan 500ml (untuk satu bekas kek) |
garam secukup rsa |
gula pasir gula castor pun ok. lg bgus actually. |
penyagat@pemarut |
cara-cara nk buat pulak:
- sagat@parut ubi tersebut. satu adunan lebh kurang 5-7 ketul ubi. ikut saiz la kan. then toskan ubi parut tadi menggunakan besen yang ada lubang 2. siram air sikit-sikit atas ubi td dan biar air turun la.
- air yang turun tu selalunya berwarna kuning2 sikit. buang air tu tp ambil sagu yang ada kt bawah 2. ampa paham ke dak ni ea? huhu.. sagu yg tertinggai 2 gaul balik dengan ubi td.
- gaul ubi parut dengan gula. tak tahu nak gtaw banyak mana. so anda kena rsa la ubi tu dah cukup manis brenti tambag gula. letak garak secukup rsa. means: kena rasa okeh.
- ambil santan kotak 2 dan tambah sedikit air. bagi santan cair sikit lah. tuang santan dalam ubi parut td.
- gaul bg rata dan jgn lupa letak pewarna kuning tellur sikit. bg cantik lah xde la pucat je bengkang 2 kan ^^.
- letak dalam bekas nak bakar kek dan masak dalam oven bersuhu 200 darjah selsius (celcius) selama sejam lebih@ sampai nampak atas dia kuning gelap.
- dah masak bg sejuk dulu. then bengkang ubi sedia di hidang ^^
nur iema
4 comments:
aishh.. dah lame tak mkn bengkang nie wei.. yummy!
ahahaha..aku baru buat bengkang ni mggu lepas. ko try la buat sadiq ^^
hamba memang suke makan bengkang...boleh laa hamba mai rumah iema...heeeeee
manis ! manis !!!
Post a Comment