jom exchange link >.

Monday, November 22, 2010

kisah benar versi aku

salam alaik....


alkisahnya...ada seorang gadis... umo lebih kurang 20 tahun lar. satu pagi tu. dia bangun lambat. lbeh kurang pukul 8.30 pagi cam tu lah. bila bngun lambat, maka marah la mak dia kt gadis tu. "apa ni anak dara bangun lambat. nk mkn apa dok kt tempat tidoq lg. hang bangun. p goreng mi, rebus cabai kering" lbey kurang cm 2 la mak dia kata.

si gadis ni pon pi la godek-godek dapoq tgk nk masak apa. mak dia dok landing sambil mulut berbunyik pot pet pot pet marah kat adik-adik gadis  tu. si gadis teringat mak dia suruh masak mi. tp dah tiga hari asyik makan mi saja msti la muak kan? asyik-asyik mi...sikit-sikit mi. banyak-banyak pon mi jugak. setelah godek punya godek gadis tu pon bercadang nk buat cucoq udang. ok la tu kan tak payah nk rebus cabai kering, tumis bawang bagai.. dengan bahan-bahan yg ala kadar je: tepung, udang, taugeh garam dan sedikit air; dia pon goreng lah cucoq udang tu..

selesai goreng cucoq, si gadis ni kemas la dapoq. letak semua bekas yang pakai buat cucoq tu dalam singki. maka penuhla singki tu. tetiba mak dia mai dari mana ntah jenguk la dapoq. tengok ja singki penoh mak dia teruih bunyi "tengok 2 depa buat qeja. singki penoh.bukan nk kemas bg elok-elok!" dengan nada yg marah dan suara yg kuat. si gadis pon geram la. dia tengah dok kemas dapoq la 2. lalu dia balas kt mak dia. "sabaq sat. orang tengah dok kemas la ni.!" dgn nada tak puas hati dan suara yang kuat jugak.

mak dia pon hapa lg. teruih naek minyak."kurang ajaq ang noh. cakap elok-elok cikit tak boleh ka?" berlinangan la air mata si gadis kerana dilabel kurang ajaq oleh maknya. dia tertanya-tanya sendiri. betolkah dia buat salah? mak dia mai marah dulu. mai ckp serupa nak marah orang. dia jugak tertanya-tanya apa salahnya. dan akhirnya dia menyedari, kalau dah nama mak tu, ckp la apa pun semua betoi. cakap anak ni betoi macam mna pun akan jadi salah jugak. mak lebih betoi. sekian~

sila like jika suka ;D www.tips-fb.com

5 comments:

amaLina said...

haishhh~~ aku engt konflik camni dah berlalu sudaa dr idop ng weh ? sabaq naa~~

miss sadiq! said...

mak aih.. pekat nya ang punye loghat..
sabaq na husnul..

nur iema said...

ehehe...mmg pekat pon. ^^

Panglima7 said...

Salam nuriema..adakah gadis itu iema...kasihan hamba...banykkan bersabar naa....besar pahalanya.. senyum sikit !!!

seri said...

hahahaha, aku setuju ! dah namanya mak !!

attention!!

sebarang cerita@rencana@cereka@cerpen yg disiarkan di dalam blog ini adalah pandangan pemilik blog semata2. tidak ada niat utk menjatuhkan@memalukan sesiapa. hanya sebagai sesuatu untuk dikongsi bersama pembaca.

sila maklumkan pada pmilik blog jika ingin share maklumat dlm blog ni.*saye xmarah pnya ^^

sekian~