jom exchange link >.

Wednesday, November 24, 2010

bengkang@bingka ubi

salam readers~

bengkang@bingka ubi
ari ni aku  nk ajar korang cara buat bengkang ubi kayu. bengkang ni salah satu kuih feveret aku. tp kalau korang xsuka xtaw lah kan. senang ja nak buat bengkang ni. jom cuba buat ^^

1st of all u will need:

ubi kayu
(buang kulit ubi)

santan 500ml
(untuk satu bekas kek)
garam secukup rsa
gula pasir
gula castor pun ok. lg bgus actually.

       
penyagat@pemarut

cara-cara nk buat pulak:

  1. sagat@parut ubi tersebut. satu adunan lebh kurang 5-7 ketul ubi. ikut saiz la kan. then toskan ubi parut tadi menggunakan besen yang ada lubang 2. siram air sikit-sikit atas ubi td dan biar air turun la.
  2. air yang turun tu selalunya berwarna kuning2 sikit. buang air tu tp ambil sagu yang ada kt bawah 2. ampa paham ke dak ni ea? huhu.. sagu yg tertinggai 2 gaul balik dengan ubi td. 
  3. gaul ubi parut dengan gula. tak tahu nak gtaw banyak mana. so anda kena rsa la ubi tu dah cukup manis brenti tambag gula. letak garak secukup rsa. means: kena rasa okeh. 
  4. ambil santan kotak 2 dan tambah sedikit air. bagi santan cair sikit lah. tuang santan dalam ubi parut td.
  5. gaul bg rata dan jgn lupa letak pewarna kuning tellur sikit. bg cantik lah xde la pucat je bengkang 2 kan ^^.
  6. letak dalam bekas nak bakar kek dan masak dalam oven bersuhu 200 darjah selsius (celcius) selama sejam lebih@ sampai nampak atas dia kuning gelap. 
  7. dah masak bg sejuk dulu. then bengkang ubi sedia di hidang ^^
nur iema
sila like jika suka ;D www.tips-fb.com

4 comments:

miss sadiq! said...

aishh.. dah lame tak mkn bengkang nie wei.. yummy!

nur iema said...

ahahaha..aku baru buat bengkang ni mggu lepas. ko try la buat sadiq ^^

Panglima7 said...

hamba memang suke makan bengkang...boleh laa hamba mai rumah iema...heeeeee

seri said...

manis ! manis !!!

attention!!

sebarang cerita@rencana@cereka@cerpen yg disiarkan di dalam blog ini adalah pandangan pemilik blog semata2. tidak ada niat utk menjatuhkan@memalukan sesiapa. hanya sebagai sesuatu untuk dikongsi bersama pembaca.

sila maklumkan pada pmilik blog jika ingin share maklumat dlm blog ni.*saye xmarah pnya ^^

sekian~