jom exchange link >.

Monday, September 5, 2011

Mengidam ke?

Assalamualaikum..


korang dah cuba ke belom resepi oat cookies tu? senang kan? sedap xpayah cerita. i dah taw u..ahahaha.. sengal =.=" ntah pasaipa xtaw cik iema rasa nak makan roti canai.. tu pon nak cerita kn. kedai mamak belambak. roti susu, roti planta, roti pisang, roti telur, roti sardin, roti tisu, roti panjang, roti pendek.eh.. cik iema xteringin pon semua tu.. cik iema mengidam roti canai home made oleh tgn cik iema ni ha. senang ckp, cik iema teringin nak buat roti canai sendiri. ckap cmtu dr awai kan senang. berbelit2.heh.

malam kemaren dengan semangat yg berkobar-kobar nak buat roti canai, cik iema pon google lah resepi2 yang ada..dapat la resepinya. cey beqangan nak uli malam ni esok pagi nak tebaq roti canai tu, bagi adik2 bawak bekai(bekal) p skolah. berangan ja dlu.doh xjadi g pon..muahaha..

ni resepinya, cik iema pon dah lupa laman web apa..hehehe..sowiii....
1 1/2 cawan tpung
1 sudu susu pekat
1/2 cawan aiq
1bijik teloq
magerin
garam.

tu dia, dah dapat resepi cik iema pon masok dapoq amek baqang2 yg nak guna.. time tu dalam kul 11 lebih dah.semua oqg pon dh tidoq dh.. sebelom tu cik iema ada gtaw kat mak nak buat roti canai ni.mak kaa hang p la berguqu(berguru) dulu. boleh pecaya ka yg dlm tenet tu? cik iema kata oqg len cuba jadi ja roti canai depa. mesti cek buat pon jd gak punya..hehe..lpas uli seqopa melepaskan batok kt tangga batu, cik iema biaq ja doh tu.

tp pagi esoknya, cik iema bangun subuh pastu tidoq balik... kakak terbaekkk punya..haha..cian adik2 cik iema xdapat meqasa roti canai.. tp naseb baek jgk, sbb cik iema pny roti canai jadi tebai semacam saja. cik iema dah cuba tebaq lembut2 tp dia cepat terkoyak la..

buleh la makan, tebai, hangit.tawaq cket ja garam xckup. huhu..tu la mak cik iema dah tegoq swuh p berguqu cik iema ambik mudah.. pagi td cik iema p la umah mak chaq kt sebelah umah. tny kt mak chaq mcm mana makchaq buat roti canai.. mak chaq kata mak chaq xgadoh boh susu, teloq bagai...ckup garam, tepung ngn aiq nak uli dia ja..pastu baqu biaq ngn minyak.. ciap makchaq tolong uli g taw.. bertuah cik iema kan..

makchaq kata biaq dulu, ptg or malam stg boleh tebaq dh..nak tgk x ?? hehe

dapat 9bijik. comey kan? hee

nnt bila dah ciap goreng, cik iema amek gambaq lg ;D

ps: yang buat xjadi tu boleh la makan..
pss: adik cik iema balik sekolah lapaq, abeh dia makan! kecian sungguh..
psss: agak2 pasaipa cobaan yang pertama tu xjadi erk??

tata titi tutu <3 sila like jika suka ;D www.tips-fb.com

3 comments:

miss sadiq! said...

Amboiii. Dah pandai wat roti canai dahhh. Pasnie takyah gi kedai mamak lagi. Heeee.

seri said...

oh oh, kolestrolll !! nanti nak ukur lemakkk !! bertambah2 laahh

luvly iema said...

miss sadiq:hahaha..sadiq tlg tebar roti!!!

seri:kolesterol tu berguna time2 ujan taw..ekeke

attention!!

sebarang cerita@rencana@cereka@cerpen yg disiarkan di dalam blog ini adalah pandangan pemilik blog semata2. tidak ada niat utk menjatuhkan@memalukan sesiapa. hanya sebagai sesuatu untuk dikongsi bersama pembaca.

sila maklumkan pada pmilik blog jika ingin share maklumat dlm blog ni.*saye xmarah pnya ^^

sekian~