jom exchange link >.

Friday, September 17, 2010

keli smbal pedas~


~salam y'll~

bln posa dh berlalu...
tugas aku sbgai tukang masak yg diiktiraf
dh start blek la...
so...ari ni aku decide masak ikn keli smbal pedas...
cedap kowt klu mkn keli kt kedai..

tp 1 menda je yg leceh cikit...keli 2 diorg bela, bg mkn apa???
kalau dedak xpa lah..klu menda tutttt....??
xke haram jdinya ikn keli 2...

smlm aku ngn cik abg bli ikn keli kt pasar malam...
keli bendang(sawah) pny dijamin 100% halal..hee
sbb cik abg mngidam nk mkn keli smbal 2
aku pn tawarkn diri utk msk kt beliau...
ye la dr dy mkn kt kdai baek mkn aer tgn aku ye x?
heeeeeeee............

klu nk senang mmg la g kdai beli je..
tp ampa(korang) xtaw, masak keli 2 bkn ssh mana pown..
nk besiang ikn keli 2 myb ssh cket lar...heee

kt cni aku nk share cmne nk msk keli ni..
resepi aku sniri nih..xda dlm buku saji ka, buku sedap ka hapa..
original pny..heee....

~KELI SAMBAL PEDAS~

1. korg kna la bli ikn keli yg dijamin@dipercayai
100% halal keluaran bumiputra..

2. yg ni penting! suruh abg tokey keli 2 besiang siap2 utk ampa..
suruh dy buang sengat keli sekali ngn janggut2 keli 2..

3. ampa balek basuh@cuci darah2 keli itu sehingga bersih ye.
*jgn lpa kisar keli anda ngn tepung+asam jawa+garam
@ gna daun serai je
buang lendir2 kt bdn keli 2, klu x ssah la korg nk pegang keli 2..

4. potong keli 2 kalau perlu..maklumla keli ni kn pnjg..
kelar bdn keli 2
perapkan keli ampa 2 ngn serbuk kunyit ngn garam halus.
agak2 la bnyk mna ye.

5. then ampa goreng keli 2 ngn minyak bnyk smpai dy garing lah k.

sambal dy plak:

6. kalau keli korg 3 ekoq, amek cabai idup dlm 3bijik n bwg besaq
1 labu ja dh ckup. blender cabai ngn bwg + belacan cikit je..
blender jgn bg halus sgt kang xsodap.

7. boh mnyk dlm kuali cket sudah, then tumis bhn blender td ye kak..
bilas blender bekas cabai td aer dy tuang je skali dlm kuali..
rugi kot buang2 nih..

8. biaq ja cabai 2 mendidih..+ sos cili cket + sos tiran cket
+gula ikut rasa +garam secukupnya...
kalau pedas + aer asam jawa.cket suda kang masam..

9. biaq dy kering dalam kuali 2..tp kna la kacau kang hangit jgn mrh aku lak.
biar kering smpai jd pekat dan boleh disalut kat keli korg...

10. dh ciap cabai 2 sapu atas keli taw..jgn amek keli masuk dlm cabai 2..
kang keli 2 cepat lembek dan xrangup dh..

tu dia!! ciap dh keli sambal pedas ampa! kan senang ja
10 steps je kowt?xrugi pn try ^^


resepi keli ini dibawakan khas oleh
cik iema..
sila drop komen klu da pape msalah k..
ciao~


sila like jika suka ;D www.tips-fb.com

8 comments:

Anonymous said...

trima kasih ats maklumat yg berguna chef iema.hehehe

luvly iema said...

sama2 anon...sharing is caring..hehehe

Hans Ismail said...

wah sedapnya~~~

luvly iema said...

mmg sedap...!! hehehe

RuSh D said...

pergh sbb ada sambal pedas tue yg best..terliur..huhu..

suziesanji said...

feveret ni.. suka sangat makan keli cabai camni..
tapi, kalau nak masak sendiri tu... erks.. xpe la... geli nak pegang sebab ikan ni licin... hehe.. suka tang makan je..

luvly iema said...

agak geli la masa basuh keli 2..gila licin.. sbb 2 kna gna serai, bg ilang lendir2 kt bdn keli 2.so xlicin dah ^^

ai..tang mkn laju ja noo...hehe

Lina CahNdeso said...

Kalau sudah matang, tolong aku di calling iyaaa... eeehmm..pedas iyaaa???

attention!!

sebarang cerita@rencana@cereka@cerpen yg disiarkan di dalam blog ini adalah pandangan pemilik blog semata2. tidak ada niat utk menjatuhkan@memalukan sesiapa. hanya sebagai sesuatu untuk dikongsi bersama pembaca.

sila maklumkan pada pmilik blog jika ingin share maklumat dlm blog ni.*saye xmarah pnya ^^

sekian~